Pětidenní literární turné po Sokolovsku a Chebsku 14. 4 - 18. 4. 2018

http://www.vanili.cz/scifi/clanek/?jiri-walker-prochazel-sokolovskem-960

 

Kdo chce umět psát, rychle sem!

Krátká reportáž z velmi zajímavého semináře tvůrčího psaní.

V Městské knihovně Sokolov se konal dvoudenní seminář tvůrčího psaní se zaměřením na sci-fi/fantasy povídku - lektorem nebyl nikdo jiný, než pan spisovatel Jiří Walker Procházka.

JWP se s Miroslavem Žambochem podílí na knižní sérii Agent JFK, napsal mimo jiné dnes již legendární space operu Hvězdní honáci, v současné době se zaměřuje především na krimi. Jako jeden z nejpovolanějších, erudovaně vysvětloval skupince zanícených studentů základní pravidla pro dobrou povídku. „Ideální počet na těchto seminářích je deset patnáct posluchačů,“ vysvětluje lektor a dodává: „Každému se můžu věnovat více času.“

Účastníci dvoudenního semináře se dozvěděli mnoho zajímavostí o psaní, ale i ze světa sci-fi literatury a filmů obecně. Jiří, jakmile došlo na diskuzi, přejímal často otěže a suverénně dokázal na dané téma hovořit klidně i půl hodiny bez nádechu. A když už se zdálo, že téma zcela vyčerpal, všetečný dotaz ho vždycky vrátil do hry.

„Pana Walkera si nenechám nikdy ujít,“ sdělil jeden z návštěvníků, Robert „Aragon“ Šustr. „Dostal jsem dokonce i nějaké audioknihy vydavatelství Walker & Volf, které budu recenzovat a moc se na to těším,“ dodal nadšený student.

Jedním z úkolů bylo napsat krátký úvodní text, týkající se popisu stavu počasí. Z prací studentů zpravidla ve věku 16 – 18 let vypadly vždy zajímavé počiny. Fantazie budoucích autorů se pokoušela zdolat vlastní hranice a to za odborné navigace právě pana JWP. Lektor chválil i vždy včas zasáhl a upozornil na stylistické chyby, které by snad ani běžný čtenář nepostřehl a začínající autor o nich nemá anunk. Přínos těmto mladým autorům byl tedy značný. Ostatně není náhodou, že mnozí z nich loňský rok bodovali v literární soutěži TEXT WARS, vyhlášené v rámci prvního sokolovského BookConu. (Letos jedeme druhé kolo!)

Jiří strávil v regionu několik dní, které věnoval přednáškám v menších obcích Sokolovska. Zcela vyčerpán pak opustil naši poddolovanou pánev teprve včera 18. 4. 2018. Konec hvězdného deníku. Těšíme se příště.

- - -
Článek napsal Michal Březina