O detektivkách i o manželství - STYLE New

http://www.stylenew.cz/laska-na-souradnici-zlocinu-klara-smolikova-jiri-wprochazka/

Je to pár zjevně stále zamilovaný, nevšední, tvůrčí a originální. „Ona“ – Klára Smolíková je spisovatelka, scenáristka a lektorka. „On“ – Jiří Walker Procházka patří k vůbec nejznámějším autorům české sci-fi a fantasy. Nejvíce fantasy nám na celé věci ale přijde, že tito manželé a spisovatelé jsou schopni psát spolu i knihy. Vážně, jednu dohromady!

Klárka nám logicky zapadá do rubriky „Inspirativní žena“. Co ale s tím, když po jejím boku stojí Jiří? Neméně inspirativní chlap? Nezbylo nám, než jim ve www.stylenew.cz udělit výjimku a Jirku směle zařadit po bok dalších neméně „Inspirativních žen“.

Detektivky a láska

Klárka je žena nesmírně půvabná a akční. Pro děti píše poutavé knížky. Jen namátkou z poslední doby třeba Na hradě Bradě, Knihožrouti nebo Čertice Dorka. Ročně napíše dvě až tři. Sympatická spisovatelka rovněž v rámci svých komponovaných pořadů cestuje po celé zemi. V knihovnách a školách učí děti zábavnou formou vnímat a milovat literaturu. 

Jiří píše poněkud temnější příběhy. Ctí žánr sci-fi a fantasy a jeho knihy Hvězdní honáci, Druhý krok nikam nebo fantastické příběhy Kena Wooda čtenáři zbožňují! Spisovatelští manželé se poznali prozaicky. Přes internet. 

,,Klárka tehdy učila v Táboře studenty knihovnictví, kteří byli zároveň moji fanoušci,“ směje se Jiří. „Často se jí omlouvali: prosíme vás, pusťte nás do Prahy. Jiří Procházka tam má křest knihy! Prostřednictvím sociálních sítí nás vlastně Klářini studenti a moji fanoušci dali dohromady. Díky jim jsme se seznámili.“

Zpočátku si psali na facebook jako přátelé. Klárka doplňuje: „Dovedete si představit, jak to vypadá, když si zprávy navzájem píšou dva spisovatelé? To už jsou někdy skoro povídky. Možná by z našich zpráv či facebookových statusů mohla časem vzniknout sbírka dosti svérázných textů,“ usmívá se.

Během psaní si začínali rozumět stále víc. Doplňovali se, cítili, že mají podobné vidění světa. Dokonce je napadlo, že mohou společně i psát. Zanedlouho měli jasno i v tom, jaký to bude žánr. Samozřejmě -  detektivka.

Policajt a kurátorka

„Psát detektivky společně nás napadlo ještě předtím, než jsme spolu začali chodit,“ vzpomíná Jiří. „Klárka mi nejprve připomínkovala mé texty. Zároveň mi posílala své, které mě fakt zaujaly. Byly opravdu fascinující. A tak se postupně zrodila myšlenka, že zkusíme společně psát.“ 

Bylo jim jasné, že musí psát něco, co baví oba dva. Žánr, který oběma bude vyhovovat. „Můj nejoblíbenější žánr kromě sci-fi jsou detektivky,“ doplňuje Jiří. „V tomto ohledu jsem stará škola – Raymond Chandler, Dashiell Hammett nebo i Agatha Christie… Klárka navíc dříve působila jako lektorka v muzeu. Tím bylo rozhodnuto. Půjde o kombinaci její profesní zkušenosti a mých poněkud temnějších příběhů. Takových, jaké píšu v rámci sci-fi nebo hororů. Věděli jsme, že vytvoříme dva hrdiny. Já budu psát ich formu bývalého policajta, poněkud vulgárního samorosta, Klárka se stejným způsobem zhostí postavy muzejní kurátorky.“

Dnes už nevědí, kdo to řekl jako první. Shodli se ale v tom, že společným dílem bude řada detektivek z českých muzeí. Pojítkem pak příběh dvou samozvaných detektivů – Štolby a Weissové.

Klárka uhladila vraždu

Původně psali tak, že se v kapitolách střídali. Vzájemně si je opravovali. Práce na detektivce Mrtvá šelma, prvního dílu Souřadnice zločinu, šla jako po másle. Jenže pak museli celý text sjednotit. 

„Chtěli jsme zachovat skutečnost, že žena vnímá jinak než muž, vidí jiné věci a všímá si odlišných detailů,“ vysvětluje Klárka s úsměvem. „Je ale zvláštní, jakým způsobem čtenáři na naše detektivky reagují. Neptají se, o čem bude příští případ, ale co bude s těmi dvěma? Jasně to z jejich reakcí vidíme. Napíšou svůj pocit z knížky a dodávají: Stříbrnou iniciálu, tedy druhý díl, si určitě koupím. Musím vědět, co bude se Štolbou a Weisovou dál!“

Lidé se manželů často ptají na mužské a ženské psaní. Je zažité, že ženské psaní jsou spíše romantické příběhy. Nebo třeba rady, tipy, návody, které se řeší na webech a sociálních sítích. Klárka a Jiří nejlépe vědí, jaký je v obou typech psaní rozdíl. Je to jejich každodennost.

„Píšeme spolu, denně ten pocit zažíváme,“ říká Klárka. „Vím, že je pro mě daleko těžší uchopit mužskou postavu. Nepostihnu mužský styl uvažování, neumím tak rozepsat akční scénu. Od akce utíkám, ohlazuji hrany. Akční moment napíšu na čtyři věty, Jirka na půl kapitoly. U Mrtvé šelmy jsme se snažili to všechno skloubit. Pracovat s mužským i ženským stylem psaní. Využít jedinečnosti každého z nich.“

„Píšu docela tvrdě,“ doplňuje Jiří. „Vražda je docela brutální, Klárka ji musela trochu uhladit. Já bych to opravdu napsal daleko drsněji. Psal jsem chlapa, který je svérázný, ironický a má nadhled.“ 

Lidé si často myslí, že jejich literární postavy jsou oni dva. Jiří a Klárka – Štolba a Weissová. Je to omyl.

„Jsou to naše literární alter ega,“ usmívá se Klárka. „V podstatě někoho modelujete. Vytváříte osobnost, do jaké jistá část z vás prosáknout může, ale vy samotní to nikdy nejste.“ 

Své detektivky píšou pečlivě a dlouho. Jsou pro ně náročnější. Přejí si zachovat oba styly psaní. Zároveň ale čtenář nesmí mít pocit, že po jedné kapitole přichází další, která je úplně jiná. Při psaní se musí sladit a ukáznit. Nedávno dopsali i detektivku pro děti. Jmenuje se Zločin mezi dinosaury, šla jim podstatně rychleji. Plánují, že každého půl roku vydají další.

          

Jsou zamilovaní, empatičtí, neobyčejně nápadití a hlavně – inspirativní. Je nám proto potěšením představit vám tento úžasný spisovatelský manželský pár, který máme rádi. Zvlášť, když víme, že společně zvládnou nejen lásku, ale i další díl ze Série Souřadnice zločinu.

 

Text : Alena Štrobová        Fotografie : Dagmar Hájková