Čtyřlístek - čísla 2/2021 a 4/2021 + speciál 4 prázdninové příběhy

  1. Nedávno jste se stal spoluautorem legendárního Čtyřlístku. Jak jste se k tomuto dostal?

Byl to pro mě velké letní překvapení. Oslovil mě šéfredaktor Čtyřlístku, pan Krajčovič. Požádal mě o náměty a scénáře k případným dalším příběhům našich největších komiksových superhrdinů, a to mě nadchlo.

Většinou píšu příběhy spíše pro dospělejší publikum, ale pro děti mám už vydaných taky pár knih: dětské detektivky „Tajná dvojka A+B“(vyšly již 4 knihy), dvě knihy o vynálezci Alvovi (na základě scénářů stejnojmenného večerníčku, ještě s Klárou Smolíkovou)  nebo komiksová série „Fernando a Stella předbíhají dobu…“ z prostředí renesanční Itálie. Dvě jmenované děti tam vždy vymyslí a sestrojí vynález Leonarda da Vinciho, ovšem vždy o pár měsíců dřív než samotný Leonardo, a on jim teda ještě pomáhá, aby to bylo komplikovanější. Dětští čtenáři se tak seznámí s vynálezy tohoto génia, jako byl tank, ponorka, padák, šlapací kolo, mechaničtí rytíři či rogalo. Už jen fakt, že tohle da Vinci vymýšlel a projektoval před pěti sty lety, docela ta děcka překvapuje.  

 

  1. Komiksy vás provázejí téměř celý život, avšak většinou jsou to sci-fi a fantasy. Je velký rozdíl přesedlat na tradiční Čtyřlístek?

Už v prvním čtyřlístku z roku 1969 (velký formát a žlutá obálka) byl jasný sci-fi motiv. Přímo na obálce byl úžasný mechanický pes Vrtichvost a děti si ho zamilovaly. Ostatně, ilustrátor pan Němeček ho kreslí dodnes. A stejně půvabně. Pokud bych to mohl ještě víc upřesnit, Čtyřlístek mě v podstatě už v deseti, jedenácti letech přivedl k literárnímu žánru sci-fi. A samozřejmě i ke komiksům. Takže já ten vklad po padesáti letech rád vracím. A v díle „Mezi mravenci“ použiji i jeden z klasický sci-fi vynálezů, to dá rozum. A je to i velké lesní dobrodružství.

_________________________________________________

EDIT 20.82021 
V únoru vyšel Čtyřlístek 2/2021 - Mezi mravenci
V dubnu vyšel Čtyřlístek 4/2021 - Velikonční návštěva
V srpnu vyšel Čtyřlístek Speciál - 4 prázdninové příběhy (tam mám příběh Velké vodní závody)